9494PH, Yde, Nederland
+050 406 1858
info@huisje-bouwen.nl

Energieneutraal bouwen

Bij het bouwen van een huis zijn er een aantal zaken die altijd aan bod komen. Het belangrijkste is natuurlijk om je zoveel mogelijk thuis te voelen. Dit kan met een mooie of gezellige inrichting, de juiste keuze van kleuren en met eigen toevoegingen die het huis echt persoonlijk maken. Maar naast alles wat het oog ziet, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe je je voelt binnen. Temperatuur is daarbij een belangrijke factor.

Tijdens de wintermaanden wil je het natuurlijk niet koud krijgen. Dit kan met verwarmingen en gas, wat helaas zorgt voor een dure rekening. Uiteindelijk is het dan zomer, het is warm buiten en daarom is het lekker wanneer het koel is binnen. Dit kan gedaan worden met een airco, maar ook dit is weer erg duur voor de stroomrekening. Daarnaast is het ook niet heel goed voor het klimaat, waardoor de vraag ontstaat “hoe kan dit beter”?

Ons antwoord hiervoor is Energieneutraal bouwen. Dankzij goede isolatie en keuze van materialen kunnen wij ervoor zorgen dat er in de zomer geen airco nodig is voor een koele kamertemperatuur. Daarnaast is er in de winter geen gas nodig. Het huis kan (indien nodig) verwarmd worden door een warmtepomp. Omdat de temperatuur in het huis goed wordt behouden door de goede isolatie, hoeft deze maar weinig te doen om zelfs in de wintermaanden uw huis warm te houden.

Wat is Energieneutraal bouwen?

Vanaf 2020 mogen er alleen nog maar energieneutrale huizen gebouwd worden. Een energiezuinig huis is een huis wat zelf net zoveel energie opwekt als dat het verbruikt. Verbruikt een huis iets meer dan het zelf opwekt, dan wordt dit een passief huis genoemd. Veel huizen in Nederland zijn verre van energieneutraal. Hoewel het begrip erg ingewikkeld lijkt, kan een huis energie neutraler worden met simpele dingen zoals goede isolatie.

Vaak wordt, onder andere bij de politiek, gesproken over enorme bedragen om dit te behalen. Dit is echter niet altijd het geval. Wanneer de muren en ramen van een oud huis helemaal vervangen moeten worden, kan dit leiden tot hoge kosten. Bij nieuwbouw is dit veel gemakkelijker, omdat er niks afgebroken hoeft te worden. Naast de isolatie moeten de ramen perfect aansluiten, mogen er geen onnodige kiertjes aanwezig zijn en moet ook het dak gebruik maken van de juiste materialen.

Hoeveel bespaard u met energieneutraal bouwen?

Met energieneutraal bouwen bespaart u niet alleen een hoop geld, maar helpt u ook mee aan een betere wereld voor onze volgende generatie. Hoeveel bespaard u met energieneutraal bouwen? Zie daarvoor de tabel hieronder

GebouwtypeW / mk
Traditioneel bakstenen huis in Nederland (50cm dik)1,500
Huis van gelamineerd massief hout0,800
Onze oplossing – Standaard0,170
Standaard PassivHaus 0,140
Onze oplossing – Gemiddelde isolatie0,140
Standaard PassivHaus in Scandinavie0,100
Onze oplossing – Veel isolatie0,085

De tabel werkt als volgt. Links staan verschillende oplossingen waarmee u een huis kunt bouwen. Aan de rechterzijde staat de lambda-waarde die de warmtegeleidbaarheid aangeeft van de verschillende oplossingen. Hoe hoger de waarde, hoe meer warmte deze geleid. Als het bijvoorbeeld buiten even warm is als binnen, zijn deze waarden niet heel spannend. Maar als het buiten 4 graden is en binnen 20, gaat er bij een traditioneel huis heel veel warmte verloren naar buiten.

Veel huizen in Nederland zijn gemaakt met bakstenen muren, wat leidt tot hoge energie- en gasrekeningen. Met onze oplossing kunt u hiermee een hoop besparen. De isolatie bestaat uit een keuze van o.a. Rock Wool, wat zorgt voor een goede isolatie om de warmte binnen te houden.

Om een energieneutraal huis mogelijk te maken, zal de isolatie bij elkaar in een huis van 200 vierkante meter niet meer dan 3000-4000 euro kosten. Hiermee bent u in het begin iets meer kwijt, maar op de lange termijn een stuk minder.

Zelf energie opwekken

Ondanks isolatie en goede materialen, moet het huis ook stroom opwekken om alle apparatuur in huis te kunnen laten werken. Het bekendste voorbeeld is met zonnepanelen. Indien u deze niet mooi vind op een huis, kunt u tegenwoordig ook kiezen voor dakpannen, gemaakt van zonnepanelen. Hiermee profiteert u van beide voordelen. Om warmte op te wekken in de koude wintermaanden kunt u gebruik maken van een warmtepomp of zonneboiler.

Afbeeldingsresultaat voor solar panel roof tiles
Een voorbeeld van dakpannen die werken als zonnepanelen.

Subsidies

Ook de overheid werkt mee aan een betere wereld voor morgen en stelt daarom geld beschikbaar voor huiseigenaren die besluiten om energieneutraal te gaan. Wanneer u ervoor kiest om een huis bij ons te kopen, heeft u de mogelijkheid om te profiteren van deze subsidies. Let wel op dat u deze pas kunt aanvragen nadat u de aankoop gedaan heeft. Om te kijken hoeveel u kunt besparen, kunt u een kijken nemen op de energiesubsidiewijzer.